+ 387 (0) 63 620 669 info@sik-computers.com

header-object1.png

  • PODSTRANICE

2013-trend

Početak godine je uvijek težak, direktori su na godišnjim odmorima, skijanjima, ljetovanjima, raznoraznim događanjima. Sređuju se utisci prethodnih godina, steže ili opušta remen u planu za narednu godinu. Početak je obično sa manje stresa nego kraj godine. Samim time, počinje se analizirati godina koja je pred nama. Pogledajmo u čarobnu kuglu što nas očekuje!

1. Skeuomorfizam je na odlasku

Skeuomorfizam (tehnika oponašanja funkcionalnih elemenata iz stvarnog svijeta) je bila jedna od stvari koje je Apple uveo na velika vrata. Sve njihove aplikacije za su morale reflektirati stvarne objekte. Tako je Bookstore morao imati fizički prikaz 3D knjige s koricom, kalendar je bio presvučen u šivanu crnu kožnu koricu i sl. Takva pažnja prema detaljima je bilo ono što je Appleov proizvod pretvorio u ekskluzivu. Iako generaciji koja je na odlasku takvi detalji nešto znače, mladim generacijama takvo oponašanje stvarnoga svijeta ne predstavlja ništa jer sav taj "retro đir" nije njihov.

2. Futuristički dizajn je "in"

Budući da su pametni uređaji ušli u našu svakodnevicu, vrijeme je da se dizajn prilagodi upravo tehnologiji na kojoj se prikazuje. U tom smjeru najveće pohvale idu upravo Microsoftu i njegovom Metro sučelju. Na stranu dilemu koju je stvorio ne razmišljajući o desktop izdanju svog sustava, ono što je postigao sa mobilnim sučeljem je na pragu revolucionarnog. Pretpostavka je da će Apple morati krenuti tim smjerom i modernizirati svoje sučelje. Vrijeme je da grafički dizajneri počnu razmišljati o budućnosti, a samo je pitanje vremena kada će scene iz Minority Reporta doći u naš dom i postati svakodnevica.

3. Dizajnirajmo modularno

Osvještavanje važnosti "nevidljive mreže" prilikom izrade web stranica moramo zahvaliti pojavi prilagodljivih web stranica i raznovrsnosti uređaja kojim pristupamo webu kao takvome. Modularni dizajn je zasigurno budućnost, što pokazuje broj promišljenih i razrađenih stranica na tržištu. Osim što izgleda profesionalno, ovakav način rada drastično ubrza tehnički tok izrade stranice. Problem ovakvog načina rada je što u nekom trenutku će velik broj stranica izgledati vrlo slično, no, ne sumnjam da će tada neko pronaći bolje rješenje :)

4. Novi alati za izradu web dizajna

Moram spomenuti da sve do sada rečeno je rezultiralo i novim alatima koji se koriste u razvoju web stranica. 2013. će sigurno biti godina razvoja alata s posebnim naglaskom na izradu weba. Adobe je bio među pionirima koji su ponudili svoj Edge Reflow kao koncept koji bi ubrzo mogao potpuno izbaciti skiciranje web stranica i omogućiti direktan razvoj prototipova prema definiranim mrežama i postojećim grafičkim materijalima. Razlog tome je i činjenica da zbog raznolikosti sučelja na kojima se web mora prezentirati, statički prikaz (slika) više neće vjerno prikazivati stanje.

5. Prilagodljivi web dizajn

Ovo je sasvim sigurna stvar. Sve veći broj web stranica se pregledava putem mobilnih ili tablet uređaja. Korisnici sve češće očekuju od web stranica da imaju podršku za mobilne uređaje. Sada je došlo vrijeme kada se neće razmišljati o tipu uređaja ili njegovim specifikacijama prilikom izrade web stranice, već će projekt od samog početka biti u potpunosti predviđen za rad na svim uređajima.

6. Mobilni dizajn

Vjerojatno jedna od sigurnijih pretpostavki je da će mobilni dizajn u potpunosti zaživjeti. Za sada web dizajn radimo tako da desktop verziju prilagođavamo mobilnim uređajima, no, gotovo je sigurno da će se takav tok izrade promijeniti. Već danas se neke web stranice odlučuju prvo za izradu mobilne web stranice, a tek potom za desktop. Pitanje je samo hoće li na kraju pregledavanje web sadržaja postati "sekundarno" baš na desktop računalima.

7. Smanjenje tržišta mobilnih aplikacija

"Tržište aplikacija će pasti" - takva rečenica bi bila sasvim sigurno preuveličavanje. Ne, tržište aplikacije neće pasti, ali će se morati profilirati. Sasvim je sigurno da je "zlatna groznica" koja se pojavila na početku sada splasnula. Uložiti nekoliko tisuća eura u izradu aplikacije koja možda vrati desetinu uloga je već postao predmet rasprave. Velik problem je i činjenica da jedna aplikacija mora raditi na tri sasvim različite mobilne platforme (iOS, Android, Windows Phone), što poskupljuje izradu aplikacije. To tržište mora riješiti pitanje svoje monetizacije u odnosu na cijenu izrade.

8. Porast specifičnih aplikacija

Unatoč činjenici koju sam ranije rekao, smatram da će aplikacije sa specifičnim zadacima – biti i dalje bolje rješenje od mobilnog weba. Svatko tko je pokušao koristiti Gmail ili Facebook preko mobilne verzije weba zna o čemu pričam. Činjenica je da aplikacija koristi sve mogućnosti mobilnog uređaja puno pomaže prilikom rada. Također, cijena izrade mobilne aplikacije za projekt koji već sada je izrazito korišten na desktop računalima nije velika u odnosu na svakodnevne mjesečne troškove.

9. HTML5 za mobilne uređaje

Glavni dokaz da je HTML5 budućnost leži u pojmu "Firefox OS". Ukoliko za to niste čuli, onda bi vam rekao da je to operativni sustav baziran u potpunosti na HTML-u verziji 5. Ja sam po tom pitanju nevjerni Toma, ali ono što sam osobno testirao na prošlogodišnjoj FFWD prezentaciji me oborilo s nogu. Zašto je to revolucionarna ideja? Sustav je još u izradi, ali bi mogao riješiti problem izrade aplikacije za različite platforme i trenutnih mogućnosti koje jedna takva aplikacija prilikom pristupa tehničkim mogućnostima mobilnog uređaja.

10. Tipografija na prvom mjestu

Osnova web stranice je sadržaj, a većinu tog sadržaja čini tekst. Kako bi korisnik imao najbolji doživljaj rada na stranici odabir tipografije stupa u prvi plan. Tipografija se koristi na izbornicima, naslovima, tekstu, opisima slika – zapravo svugdje. Vjerujem da 2013. neće biti ništa drugačija te da će upotreba web tipografije i pridavanje pozornosti detaljima biti sve raširenija.

11. Podrška za Retina display

Ono što definira retina ekrane je dvostruka gustoća piksela nego na prosječnom LCD ekranu. Na taj način se digitalno može postaviti dvostruko veća slika na isti fizički prostor. Istina je da je kvaliteta slike nemjerljivo bolja, no to nas ostavlja u problemu podrške na sve ostale uređaje (kojih je daleko više). To danas znači da moramo stavljati dvostruko veće slike paralelno sa dvostruko manjim slikama kako bi zadovoljili sve standarde. Ovakvih je uređaja sve više, tako da ni podrška nije zanemariva.

12. Zbogom Flashu

Polagan odlazak Flasha sa "scene" je bio neminovan. Od njega smo imali jako velika očekivanja, tvrtke su ga dočekale sa oduševljenjem, veliki Adobe ga je otkupio za ogromne novce, a onda je sve stalo pred zid. SEO specijalisti ga ne vole, mobilni uređaji mu ne daju potpunu podršku (ili uopće), prečeste nadogradnje, rušenja pojedinih browsera i sl. Dolaskom HTML5/CSS3 na scenu, i otvaranjem podrške web browsera (na što uvelike utječe i velika promjena na tržištu), sve se počinje mijenjati.

Flash je daleko od zaboravljenoga. Podrška za 3D, konzistentnost kroz browsere, zahtjevnije igrice te naravno – video – samo su neke od stvari koje ćega još neko vrijeme držati na životu.

13. Ogromne fotografije

Postoji li nešto bolje od kvalitetne fotografije sa izvrsnom tipografijom? Takvu praksu koriste najbolje tvrtke prilikom izrade jumbo plakata i reklama već godinama. Na webu, kada su standardom postale velike rezolucije i prilagodljivi web dizajn, doživljava svoju renesansu.

14. Više bjeline

Krajem 2012. godine je sve češće stranica bila dizajnirana sa većom tipografijom, velikim proredom, većim razmacima između pojedinih elemenata i visokom pažnjom prema tzv. "čistom i nenametljivom" dizajnu.

15. Fiksni dizajnerski elementi

Sve češće vidimo "stalne" elemente na stranici koji ne nestaju onog trenutka kada počnemo pomicati stranicu prema dolje. Najčešće je riječ o logotipu i izborniku koji se zadrže, ili reklamama na desnoj strani (kao na Facebooku) ili izborniku cijelog spektra opcija (Google). Ovo će se sigurno zadržati u narednoj godini.

16. Beskonačno pomicanje kotačića miša

O da, sve je veći trend i ne jenjava beskonačno pomicanje stranice prema dolje. Osjećaj je kao kad slušate klasičnu glazbu i nikad ne znate kada će završiti skladba. Svaki put kad izgleda da ste došli do kraja – web stranica učitava još sadržaja. Osobno, volio bi da ovo prestane, ali veliki igrači poput Facebooka i Twittera to forsiraju, a drugi slijede.

17. Napredak mobilne navigacije

Zbog stalnog napretka u području prilagodljivih webova javljaju se razna rješenja mobilne navigacije. Svakim danom se javljaju novi sistemi kretanja kroz web stranice. Ovdje postoji još jako puno prostora za napredak.

18. Sve veća upotreba HTML5 i CSS3

Naravno, ovo je jedna od onih sasvim sigurnih stvari. CSS3 animacije su budućnost, i sve češći izbor kao zamjena za javascript rješenja. Browseri polako prihvaćaju standard koji je definiran i podrška je sve bolja. Jedino pitanje je podrška u browserima koja još uvijek nije tolika da bi svakodnevna upotreba bila sigurna.

Čeka nas uzbudljiva 2013. godina :)

 

 

header object1

SIK computers 

design and development 

+387 (0) 63 420 669

info@sik-computers.com

 

Blog

© Copyright 2004-2018 SIK computers Sva prava pridržana.